Αντικείμενο του Έργου αποτελούν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης πολιτιστικού περιεχομένου με στόχο αφενός την κάλυψη του κενού που παρατηρείται στις υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής φιλοσοφικού και πολιτισμικού τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αφετέρου την ενίσχυση της προσβασιμότητας της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομίας της Αττικής και την παραγωγική αξιοποίηση της σε κοινωνικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα αναπτύξει μια πλατφόρμα οργάνωσης, διαχείρισης και ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και προηγμένες υπηρεσίες και εφαρμογές προβολής και ανάδειξης αυτού του περιεχομένου, οι οποίες θα επιτρέπουν σε χρήστες όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας ή γνώσεων να γνωρίσουν ψηφιακά ή in situ αρχαιολογικούς χώρους έμπλεους πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και να τα συνδέσουν με τον φυσικό, γεωγραφικό χώρο όπου γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν. Βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας θα είναι η διάθεση υψηλής ποιότητας ψηφιακού υλικού (κειμένων, 360ο εικόνων, 3d αποτυπώσεων, podcast), εκλαϊκευμένο αλλά ακαδημαϊκά έγκυρο, το οποίο θα καταγράφει, αναδεικνύει και παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και ψυχαγωγικό, τόπους με ξεχωριστό ενδιαφέρον προτάσσοντας τα κυρίαρχα πολιτισμικά προϊόντα τους.
Η καινοτομία του έργου, συνίσταται στην υιοθέτηση μιας βιωματικής προσέγγισης ως προς την παρουσίαση του περιεχομένου, η οποία στηρίζεται στο τρίπτυχο Connect, Reflect, Experience. Η εν λόγω προσέγγιση θα οδηγήσει στον στοχευμένο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη υπηρεσιών μέσω των οποίων ο χρήστης αρχικά συνδέεται στο ψηφιακό περιβάλλον, στην συνέχεια συλλογίζεται πάνω στο θεματικό περιεχόμενο και τέλος μετέχει σε μια εμπειρία που του επιτρέπει να γίνει κοινωνός και να ταυτιστεί με το βίωμα των πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών που έδρασαν στους τόπους που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα. Ο χρήστης καθοδηγείται σε αυτή τη βιωματική χρήση των υπηρεσιών με τη βοήθεια δύο ψηφιακών οδηγών: ενός δάσκαλου και ενός ξεναγού. Ο ψηφιακός ξεναγός λειτουργεί ως οδηγός στον πολιτιστικό περίπατο του χρήστη, προτείνοντας τη βέλτιστη διαδρομή από άποψη νοηματικής σύνδεσης ή με ψυχαγωγικό υπόβαθρο και σύμφωνα πάντα με τις εκφρασμένες επιθυμίες του. Αντίστοιχα, ο ρόλος του ψηφιακού δασκάλου είναι η προσομοίωση μιας σχέσης δασκάλου/μαθητή η οποία θα υποβοηθά την κατανόηση καθώς ο χρήστης συλλογίζεται πάνω στο θεματικό περιεχόμενο. Ο ψηφιακός δάσκαλος είναι επίσης επιφορτισμένος να ‘ενοχλεί’ κάθε τόσο τον χρήστη σε κομβικά σημεία του εκάστοτε σταθμού με καίρια φιλοσοφικά ερωτήματα με σκοπό να τον κάνει να αναστοχάζεται και να εμβαθύνει στην εμπειρία του. Παράλληλα, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ένα σχήμα επιβράβευσης των χρηστών, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας της πλατφόρμας και των «υποπροϊόντων» της.
Η πλατφόρμα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο στους επισκέπτες των συγκεκριμένων χώρων (Travelers), μέσω εξειδικευμένης εφαρμογής για έξυπνες συσκευές όσο και στους ενδιαφερομένους που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επιτόπια παρουσία τους (Dreamers) μέσω κατάλληλα διαμορφωμένου ιστότοπου. Τα διακριτά αυτά κανάλια που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Έργου, θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, όπως αυτό θα οργανωθεί στο ψηφιακό αποθετήριο πολιτιστικής πληροφορίας της πλατφόρμας, αλλά θα προσφέρουν διαφοροποιημένες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες και τον ρόλο της κάθε διεπαφής.
H πλατφόρμα αναπτύσσει και στηρίζεται σε ένα δυναμικό οικοσύστημα-marketplace συνεργαζόμενων οντοτήτων:
Α. Παραγωγούς περιεχομένου, οι οποίοι παράγουν το σύνολο του περιεχομένου για κάθε σημείο
Β. Ειδικούς, οι οποίοι προετοιμάζουν επιστημονικά τεκμηριωμένο περιεχόμενο
Γ. Ξεναγούς/οδηγούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ξεναγήσεις με χρήστες
Δ. Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις, κυρίως Ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης της πλατφόρμας και παράλληλα θα συμβάλλουν στην προώθηση της πλατφόρμας στους τελικούς χρήστες